rozwiązanie nierówności

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 874
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

rozwiązanie nierówności

Post autor: darek20 »

Niech k > 1. Znaleźć wszystkie liczby zespolone spełniające nierówność
\(\displaystyle{ |\,1 - z\,| < k\ (1 - |\,z\,|\, )}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rozwiązanie nierówności

Post autor: »

Wystarczy podstawić \(\displaystyle{ z=x+iy}\), jeśli się nie pomyliłem, to wyjdzie wnętrze koła o środku \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{\sqrt{1+k^2}}, 0 \right)}\) i promieniu \(\displaystyle{ \frac{k}{\sqrt{1+k^2}}}\).

Q.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

rozwiązanie nierówności

Post autor: Dasio11 »

Chyba błąd. Punkt \(\displaystyle{ (1, 0)}\) należy do takiego koła.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

rozwiązanie nierówności

Post autor: »

Rzeczywiście, moje rachunki nie były najwyższych lotów. Zadanie wygląda więc na całkiem niełatwe.

Q.
ODPOWIEDZ