pierwiastek 4 stopnia z -16

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
romek510
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 61
Rejestracja: 8 lut 2011, o 19:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 4 razy

pierwiastek 4 stopnia z -16

Post autor: romek510 »

\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-16}

-16=16(\cos\pi + i\sin\pi)

aby obliczyc pierwiastek z liczby ujemnej wykorzystujemy wzór
\sqrt[n]{z} = \sqrt[n]{|z|}(\cos \frac{\varphi+2k\pi}{n} + i\sin \frac{\varphi+2k\pi}{n} ) gdzie k=0,1,...,n-1

stosując wzór otrzymuje

z_{0}=2(\cos \frac{\pi}{4}+ \frac{\pi}{4}i)=2( \frac{ \sqrt{2} }{2} + \frac{ \sqrt{2} }{2} i)= \sqrt{2} + i \sqrt{2}

z_{2}=2(\cos \frac{3\pi}{4}+ i\sin\frac{3\pi}{4})=

z_{3}=2(\cos \frac{5\pi}{4}+ i\sin\frac{5\pi}{4})=

z_{4}=2(\cos \frac{7\pi}{4}+ i\sin\frac{7\pi}{4})=}\)


jak obliczyc dalej \(\displaystyle{ z _{1} z _{2} i z _{3}}\)
grower
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 28 paź 2010, o 13:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet
Podziękował: 1 raz

pierwiastek 4 stopnia z -16

Post autor: grower »

ODPOWIEDZ