rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej Co robię źle

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
rafalafar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 15 lis 2010, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 30 razy

rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej Co robię źle

Post autor: rafalafar »

\(\displaystyle{ Re\left( z^2+2(Imz)^2+2iz) \right) \le 0}\)
\(\displaystyle{ Re((x+iy)^2+2(y)^2+2i(x+iy)) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^2+2ixy-2y^2+2y^2+2ix-2y) \le 0}\)
\(\displaystyle{ Re(x^2-2y^2-2y+(2xy+2x)i) \le 0}\)
\(\displaystyle{ x^2-2y^2-2y \le 0}\)? co schrzaniłem? bo chyba tego się nie da narysować?
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej Co robię źle

Post autor: sigmaIpi »

\(\displaystyle{ x^2+2ixy-2y^2+2y^2+2ix-2y \le 0}\) To nie jest prawda. trzeci składnik to nie \(\displaystyle{ -2y^2}\)
rafalafar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 15 lis 2010, o 23:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wawa
Podziękował: 30 razy

rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej Co robię źle

Post autor: rafalafar »

sigmaIpi pisze:\(\displaystyle{ x^2+2ixy-2y^2+2y^2+2ix-2y \le 0}\) To nie jest prawda. trzeci składnik to nie \(\displaystyle{ -2y^2}\)
no fakt i jeszcze źle dodane Późno chyba już .
W każdym razie po poprawieniu:
\(\displaystyle{ x^2-2y+y^2 \le 0}\)
dzięki
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

rysowanie zbioru na płaszczyźnie zespolonej Co robię źle

Post autor: sigmaIpi »

To jest zwykły okrąg. Przekształć żeby zobaczyć gdzie jest środek i jaki ma promień.
ODPOWIEDZ