równania z niewiadomą zespoloną
- ayako
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
równania z niewiadomą zespoloną
Rozwiązać następujące równania z niewiadomą zespoloną z:
\(\displaystyle{ a) z^{4} + 10z^{2} + 169 = 0}\)
\(\displaystyle{ b) z^{4} - (18-4i)z^{2} + 77 + 36i = 0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, gdyż moja przygoda z liczbami zespolonymi dopiero się rozpoczęła i jeszcze nie wszystko ogarniam:)
\(\displaystyle{ a) z^{4} + 10z^{2} + 169 = 0}\)
\(\displaystyle{ b) z^{4} - (18-4i)z^{2} + 77 + 36i = 0}\)
Proszę o pomoc w rozwiązaniu, gdyż moja przygoda z liczbami zespolonymi dopiero się rozpoczęła i jeszcze nie wszystko ogarniam:)
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
równania z niewiadomą zespoloną
weź pierwszy przykład
rób jak zwykłe równanie dwukwadratowe(podstaw \(\displaystyle{ t=z^2}\)) i jak coś to pomożemy.
rób jak zwykłe równanie dwukwadratowe(podstaw \(\displaystyle{ t=z^2}\)) i jak coś to pomożemy.
- ayako
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
równania z niewiadomą zespoloną
podstawiłam, wychodzi mi delta mniejsza od zera i nie wiem jak dalej to ruszyć.
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
- ayako
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
równania z niewiadomą zespoloną
i . Czyli jeśli mam deltę w tym przypadku \(\displaystyle{ \sqrt{-576}}\) to zapisuje jako \(\displaystyle{ 576i}\).
Wychodzą mi 2 wyniki - \(\displaystyle{ -5-288i}\) i \(\displaystyle{ -5+288i}\), odrzucam któryś przypadek czy mam dla obu rozwiązań liczyć dalej? I jak wyciągnąć z tych liczb pierwiastek?
Wychodzą mi 2 wyniki - \(\displaystyle{ -5-288i}\) i \(\displaystyle{ -5+288i}\), odrzucam któryś przypadek czy mam dla obu rozwiązań liczyć dalej? I jak wyciągnąć z tych liczb pierwiastek?
Ostatnio zmieniony 20 lut 2011, o 12:34 przez ayako, łącznie zmieniany 1 raz.
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
- ayako
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
równania z niewiadomą zespoloną
a no faktycznie, to wtedy nadal mam problem jak wyciągnąć liczbę zespoloną spod pierwiastka.. powinnam odrzucić którąś opcję?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
równania z niewiadomą zespoloną
Nie odrzucasz żadnej.
np. \(\displaystyle{ -5-24i=(x+yi)^2}\)
Rozwijasz prawą stronę, przyrównujesz części urojone oraz części rzeczywiste liczb po obu stronach równości i rozwiązujesz otrzymany układ równań.
np. \(\displaystyle{ -5-24i=(x+yi)^2}\)
Rozwijasz prawą stronę, przyrównujesz części urojone oraz części rzeczywiste liczb po obu stronach równości i rozwiązujesz otrzymany układ równań.
- ayako
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
równania z niewiadomą zespoloną
Wyszły mi 4 wyniki po rozwiązaniu tych nierówności. To już rozwiązania mojego równania czy to wyznaczone jest dopiero \(\displaystyle{ z^{2}}\) i jeszcze raz muszę powtórzyć obliczanie pierwiastków ? Jeśli to wszystko to z drugim już analogicznie powinnam sobie poradzić:)
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
równania z niewiadomą zespoloną
Tzn., żeby nie było niejasności:
\(\displaystyle{ -5-24i=(x+yi)^2}\) - stąd dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ -5+24i=(x+yi)^2}\) - stąd dwa rozwiązania
czyli w sumie cztery rozwiązania (więcej nie ma, bo równanie jest czwartego stopnia).
\(\displaystyle{ -5-24i=(x+yi)^2}\) - stąd dwa rozwiązania
\(\displaystyle{ -5+24i=(x+yi)^2}\) - stąd dwa rozwiązania
czyli w sumie cztery rozwiązania (więcej nie ma, bo równanie jest czwartego stopnia).
- ayako
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 20 lut 2011, o 11:43
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 3 razy
równania z niewiadomą zespoloną
Z dokładnością \(\displaystyle{ 12i}\), ale zrozumiałam już sposób. Także dziękuję za pomoc, drugie już też jest do zrobienia.