zbiory liczb zespolonych spełniające warunki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
vokus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 lis 2008, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

zbiory liczb zespolonych spełniające warunki

Post autor: vokus »

mam problem z jednym zadaniem
\(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6} <arg( z+3i)< \frac{ \pi }{3}}\)

jak coś takiego w ogóle zrobić? Gdyby nie było tego -i3 to byłaby przestrzeń bez brzegów pomiędzy 30 i 60 stopni(czy tylko?) a jak jest to -i3 to nie wiem jak to ma wyglądać...obniżyć wszystko o 3?

i jeszcze takie zadanie
\(\displaystyle{ \frac{\left| z+i\right| }{\left| z ^{2} +1\right| } \ge 1}\)
jaka to może być przestrzeń?
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

zbiory liczb zespolonych spełniające warunki

Post autor: sebnorth »

Tak, obniżyć wszystko o 3.
vokus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 lis 2008, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

zbiory liczb zespolonych spełniające warunki

Post autor: vokus »

ok, dzięki...

a jak zrobic to drugie zadanie. Rozpisałem z na a+ib ale nie wiem jak przedstawić interpretacje graficzną

tak samo mam problem z \(\displaystyle{ Im(z^{3}) \le 0}\)

doszedłem do \(\displaystyle{ 3x^2y-y^3 \leq 0}\) i nie wiem co dalej
Awatar użytkownika
sebnorth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
Pomógł: 201 razy

zbiory liczb zespolonych spełniające warunki

Post autor: sebnorth »

\(\displaystyle{ 3x^2y-y^3 \leq 0}\)

\(\displaystyle{ y(3x^2-y^2) \leq 0}\)

i rozważać znak czynników, no troche roboty jest
vokus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 8 lis 2008, o 00:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

zbiory liczb zespolonych spełniające warunki

Post autor: vokus »

czyli

\(\displaystyle{ y \le 0 \wedge \sqrt{ 3x^2} \leq y ^{2}}\)
przy czym drugie wyrażenie \(\displaystyle{ \left| x \sqrt{3} \right|}\)
w ten sposób ? i mamy trzy proste ograniczające?
ODPOWIEDZ