równość liczb

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Maniut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

równość liczb

Post autor: Maniut »

Znajdź wszystkie liczby zespolone spełniające poniższą równość:

\(\displaystyle{ \left| z + 1\right| = \left| z\right| + 1}\)
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

równość liczb

Post autor: miki999 »

Rozpatrz różne przypadki.
a) \(\displaystyle{ z}\) jest rzeczywista (własności wart. bezwzględnej)
b) \(\displaystyle{ z}\) nie jest rzeczywista- co wtedy?
Maniut
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 91
Rejestracja: 2 lis 2009, o 17:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1 raz

równość liczb

Post autor: Maniut »

czyli dla każdego \(\displaystyle{ z}\) różnego od \(\displaystyle{ i ^{2 +4k}}\) gdzie \(\displaystyle{ k \in Z ^{+}}\) ?
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

równość liczb

Post autor: miki999 »

Biorę \(\displaystyle{ z=i-1}\). Lewa strona: \(\displaystyle{ |i|=1}\). Prawa \(\displaystyle{ |i-1|+1= \sqrt{2}+1}\). Zatem coś nie tak.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2011, o 16:19 przez miki999, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

równość liczb

Post autor: Dasio11 »

A powiedz no: kiedy zachodzi równość w nierówności trójkąta? :-)

\(\displaystyle{ |z+1| \le |z| + |1| = |z|+1}\)
ODPOWIEDZ