Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
\(\displaystyle{ \sqrt{7-24i}(5+7i)}\)
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
I problem masz jaki? Zacznij od tego pierwiastka
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
nie wiem jak tutaj zacząc:(
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
Policz ten pierwiastek
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
wyszło mi, że
\(\displaystyle{ |z|=25}\)
-
miodzio1988
Post
autor: miodzio1988 »
yyyy masz pierwiastek policzyć. A to skąd niby? Takie pierwiastki inaczej liczysz
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
hmmmm....
\(\displaystyle{ \sqrt{7-24i}=49-576i^2}\)?
to chyba nie tak bedzie...
-
sushi
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Post
autor: sushi »
ja bym wciagnal \(\displaystyle{ (5+7i)}\) pod znak pierwiastka
\(\displaystyle{ z= \sqrt{....}}\)
\(\displaystyle{ z^2=....}\) i teraz zaczal liczyc pierwiastki 2 stopnia z liczby zespolonej
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
moze mi ktos w tym pomóc bo nie wiem jak to zrobic:(
-
sushi
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Post
autor: sushi »
\(\displaystyle{ \sqrt{(7-24i) \cdot (5+7i)^2}=...}\)
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
wyszło mi:
\(\displaystyle{ \sqrt{1066i-1512}}\) tak?-- 18 lutego 2011, 15:58 --hmmmm
\(\displaystyle{ |z|=1850}\)
ale jakie kąty będą?
-
sushi
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Post
autor: sushi »
mi wyszlo ze znakiem "+" pod pierwiastkiem-- 18 lutego 2011, 16:03 --a katy beda jakies trefna; tak jak w Twoim drugim zadaniu
-
monikap7
- Użytkownik
- Posty: 1196
- Rejestracja: 6 lis 2007, o 14:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 1 raz
Post
autor: monikap7 »
zatem jak mam te kąty zapisac?-- 18 lutego 2011, 16:51 --wyliczyłam już:) dziękuję za pomoc.