wzór Moivre'a
wzór Moivre'a
oblicz stosując wzór moivre'a
jakies sugestie czy jest dobrze i jak to dalej zrobić ?
\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^7}\)
\(\displaystyle{ z=1+i}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{a^2+b^2}= \sqrt{1+i}= \sqrt{1+1}= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n(cos n \alpha +isin n \alpha )}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
i dalej za bardzo nie wiem co robić proszę o pomoc
jakies sugestie czy jest dobrze i jak to dalej zrobić ?
\(\displaystyle{ \left( 1+i\right)^7}\)
\(\displaystyle{ z=1+i}\)
\(\displaystyle{ |z|= \sqrt{a^2+b^2}= \sqrt{1+i}= \sqrt{1+1}= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ z^n=|z|^n(cos n \alpha +isin n \alpha )}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
i dalej za bardzo nie wiem co robić proszę o pomoc
wzór Moivre'a
he nie myślę dzisiaj
i dalej można coś z tym zrobić czy tak pozostaje
\(\displaystyle{ z^7= \sqrt{2} ^7 (cos7 \frac{ \pi }{4} + i sin7 \frac{ \pi }{4})}\)
i dalej można coś z tym zrobić czy tak pozostaje
\(\displaystyle{ z^7= \sqrt{2} ^7 (cos7 \frac{ \pi }{4} + i sin7 \frac{ \pi }{4})}\)