Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

Witam, mam problem z następującym zadaniem: Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone,
\(\displaystyle{ z^{3}+4z^{2}+5z=0}\)

Jak się za to zabrać ?
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z}\) wyłacz przed nawias
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

Po wyłączeniu z przed nawias co mam dalej zrobic ?
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

liczyć deltę
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

Delta wychodzi ujemna (-4), czyli brak rozwiązań, ale pozostaje jeszcze "z" z przed nawiasu.
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

Jestes w liczbach zespolonych wiec będą rozwiazania
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

\(\displaystyle{ z _{1}=-3}\)
\(\displaystyle{ z _{2}=-1}\)
?
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Muszą to byc liczby zespolone
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

Niestety nie wiem jak t dalej zrobic... Możesz zapisać te rozwiązania.
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

Nie. Pokaz jak Ci to wyszlo
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

Nie wyszlo mi bo nie wiem jak to zrobic.
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

Podstawowa rzecz. Pierwiastek z tej delty policz
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

\(\displaystyle{ z= \sqrt{-4} = \sqrt{-1} \sqrt{4}=+-j \sqrt{4}}\)
miodzio1988

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: miodzio1988 »

I teraz do wzoru na pierwiastki takiego rownania wstawiasz
otomsono
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec

Znależść wszystkie równaia rzeczywiste i zespolone.

Post autor: otomsono »

Podpowiedz jaki to wzór
ODPOWIEDZ