Witam
Mam do narysowania na płaszczyźnie
\(\displaystyle{ 1<|z+1-i|\le|z|}\)
i
\(\displaystyle{ \frac\pi3<\arg\left(2z^2\right)\le\pi}\)
Proszę o jakieś wskazówki od czego zacząć bo sam nie bardzo się orientuje
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
Liczby zespolone na płaszczyźnie.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: astow
- Podziękował: 2 razy
Liczby zespolone na płaszczyźnie.
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 20:46 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
Liczby zespolone na płaszczyźnie.
Niech \(\displaystyle{ z=x+iy}\), gdzie \(\displaystyle{ x,y \in \mathbb{R}}\). Moduł liczby zespolonej to \(\displaystyle{ \vert z \vert = \sqrt{x^2+y^2}}\).
\(\displaystyle{ z+1-i=x+iy+1-i=x+1+ i \cdot (y-1) \, \ \Rightarrow \, \vert z+1-i \vert =\sqrt{(x+1)^2+(y-1)^2}}\)
Wstawić powyższe dane i rozwiązać na płaszczyźnie rzeczywistej.
Co to jest argument liczby zespolonej-pytanie do drugiego zadania?
\(\displaystyle{ z+1-i=x+iy+1-i=x+1+ i \cdot (y-1) \, \ \Rightarrow \, \vert z+1-i \vert =\sqrt{(x+1)^2+(y-1)^2}}\)
Wstawić powyższe dane i rozwiązać na płaszczyźnie rzeczywistej.
Co to jest argument liczby zespolonej-pytanie do drugiego zadania?
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
Liczby zespolone na płaszczyźnie.
Rozumiem, że drugie zadanie Cię nie interesuje - zignorowałeś pytanie.
\(\displaystyle{ 1< \vert z+1-i \vert \leq \vert z \vert}\)
\(\displaystyle{ 1 < \sqrt{(x+1)^2+(y-1)^2} \, \big /^2 \quad \wedge \quad \sqrt{(x+1)^2+(y-1)^2} \leq \sqrt{x^2+y^2}\, \big /^2}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad (x+1)^2+(y-1)^2 \leq x^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad x^2+2x+1+y^2-2y+1\leq x^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad 2x+2\leq 2y}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad y \geq x+1}\)
Pierwsze to równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S(-1,1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=1}\). Obszar, który Cię interesuje to wszystko co poza okręgiem (bez obręczy), drugie to funkcja linowa - Ciebie interesuje wszystko co nad prostą, włącznie z nią. Na końcu trzeba wziąć część wspólną tych dwóch obszarów.
\(\displaystyle{ 1< \vert z+1-i \vert \leq \vert z \vert}\)
\(\displaystyle{ 1 < \sqrt{(x+1)^2+(y-1)^2} \, \big /^2 \quad \wedge \quad \sqrt{(x+1)^2+(y-1)^2} \leq \sqrt{x^2+y^2}\, \big /^2}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad (x+1)^2+(y-1)^2 \leq x^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad x^2+2x+1+y^2-2y+1\leq x^2+y^2}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad 2x+2\leq 2y}\)
\(\displaystyle{ 1<(x+1)^2+(y-1)^2 \quad \wedge \quad y \geq x+1}\)
Pierwsze to równanie okręgu o środku w punkcie \(\displaystyle{ S(-1,1)}\) i promieniu \(\displaystyle{ r=1}\). Obszar, który Cię interesuje to wszystko co poza okręgiem (bez obręczy), drugie to funkcja linowa - Ciebie interesuje wszystko co nad prostą, włącznie z nią. Na końcu trzeba wziąć część wspólną tych dwóch obszarów.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 20:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: astow
- Podziękował: 2 razy
Liczby zespolone na płaszczyźnie.
OK mniej wiecej rozumiem a wracając do drugiego przykładu to argument liczby zespolonej to jest
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ x}{|z|}
sin \alpha = \frac{ y}{|z|}}\)
argument to ta \(\displaystyle{ \alpha}\)
czyli za z mam podstawić x+i*y wyjdzie mi liczba zespolona jakaś zamienić ją na postać trygonometryczną i próbować znaleźć tą \(\displaystyle{ \alpha}\)??
Sory jeżeli coś pomieszałem
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{ x}{|z|}
sin \alpha = \frac{ y}{|z|}}\)
argument to ta \(\displaystyle{ \alpha}\)
czyli za z mam podstawić x+i*y wyjdzie mi liczba zespolona jakaś zamienić ją na postać trygonometryczną i próbować znaleźć tą \(\displaystyle{ \alpha}\)??
Sory jeżeli coś pomieszałem
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Liczby zespolone na płaszczyźnie.
Skorzystaj najpierw ze wzorów:
\(\displaystyle{ Arg(z_1z_2)=Arg(z_1)+Arg(z_2)}\)
\(\displaystyle{ Arg(z^n)=n \cdot Arg(z)}\)
a potem pomyśl, gdzie na płaszczyźnie Gaussa leżą liczby, których argument wynosi, dajmy na to, \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\). Pokaż przekształcenia.
\(\displaystyle{ Arg(z_1z_2)=Arg(z_1)+Arg(z_2)}\)
\(\displaystyle{ Arg(z^n)=n \cdot Arg(z)}\)
a potem pomyśl, gdzie na płaszczyźnie Gaussa leżą liczby, których argument wynosi, dajmy na to, \(\displaystyle{ \frac{\pi}{6}}\). Pokaż przekształcenia.