\(\displaystyle{ 4z^2 - 8z + 13 = 0}\)
\(\displaystyle{ {\Delta}={-144}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{-144}}\)
wychodzi liczba ujemna a chyba tak nie może być. co mam dalej obliczyć pierwiastek 3 stopnia ?
jeśli tak to jak proszę o pomoc.
Równaie w ciele liczb zespolonych
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Równaie w ciele liczb zespolonych
Jeżeli mamy rozwiązać w ciele liczb zespolonych, to mamy:
\(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\)
i zatem dostajemy
\(\displaystyle{ \Delta =\sqrt{-144}=\sqrt{12^2\times (-1)}=\sqrt{12^2}\sqrt{-1}=12i}\)
i liczymy dalej
\(\displaystyle{ i=\sqrt{-1}}\)
i zatem dostajemy
\(\displaystyle{ \Delta =\sqrt{-144}=\sqrt{12^2\times (-1)}=\sqrt{12^2}\sqrt{-1}=12i}\)
i liczymy dalej