Witam.
Proszę o pomoc w Tym zadanku gdyż w ogóle nie mam pojęcia jak się za nie zabrać ;/
\(\displaystyle{ 4z -2 \bar{z} = 4 + 6i}\)
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Nart
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 14:58 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 16:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Nart
- Podziękował: 4 razy
Rozwiązać równanie w zbiorze liczb zespolonych
\(\displaystyle{ 4z-2 \bar{z}=4+6i}\)
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 4(a+bi)-2(a-bi)=4+6i}\)
\(\displaystyle{ 2a+6bi=4+6i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a=4 \\ 6b=6 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z=2+i}\)
Do sprawdzenia
\(\displaystyle{ z=a+bi}\)
\(\displaystyle{ 4(a+bi)-2(a-bi)=4+6i}\)
\(\displaystyle{ 2a+6bi=4+6i}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2a=4 \\ 6b=6 \end{cases} \Leftrightarrow \begin{cases} a=2 \\ b=1 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ z=2+i}\)
Do sprawdzenia