Pierwiastki równania kwadratowego
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
Wyznacz pierwiastki w dziedzinie zespolonej
\(\displaystyle{ z^2+z-3+6i=0}\)
Nie wiem czy delte dobrze licze
wiec \(\displaystyle{ \Delta= 1^2+4 \cdot 1 \cdot (-3+6i)=1+(-12)+24i= -11+24i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{-11+24i}}\)
i teraz licze \(\displaystyle{ z_{1}, z_{2}}\)
\(\displaystyle{ z^2+z-3+6i=0}\)
Nie wiem czy delte dobrze licze
wiec \(\displaystyle{ \Delta= 1^2+4 \cdot 1 \cdot (-3+6i)=1+(-12)+24i= -11+24i}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=\sqrt{-11+24i}}\)
i teraz licze \(\displaystyle{ z_{1}, z_{2}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 10:50 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawna składnia LaTeX-a, każde wyrażenie matematyczne winno być umieszczone między tagami[latex], [/latex] .
Powód: Niepoprawna składnia LaTeX-a, każde wyrażenie matematyczne winno być umieszczone między tagami
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
Więc będzie tak?
\(\displaystyle{ \Delta = 13-24i \\
z_1= \frac{-1-\sqrt{13-24i}}{2} \\
z_2= \frac{-1+\sqrt{13-24i}}{2}}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 13-24i \\
z_1= \frac{-1-\sqrt{13-24i}}{2} \\
z_2= \frac{-1+\sqrt{13-24i}}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 13:25 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
Poprawianie na lateksa coś mi nie wychodzi puzniej jak bede mial wiecej czasu to sie tym zajme
Nie rozumiem jak to przedstawic
Nie rozumiem jak to przedstawic
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
Ten pierwiastek z delty przedstaw w postaci \(\displaystyle{ a+ib}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
No wlasnie nie wiem jak wogóle nie mam pomyslu jak sie za to przedstawianie zabrac
Pierwiastki równania kwadratowego
\(\displaystyle{ \sqrt{13-24i}=a+bi}\)
i podnosisz obie strony do kwadratu
i podnosisz obie strony do kwadratu
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
postaram sie
czyli
\(\displaystyle{ 13-24i=a^{2}+2abi+b^{2} \\
a^{2}+b^{2}=13 \\
2ab=-24 \Rightarrow a= \frac{-12}{b}}\)
podtswiam to pierwszego równania i wychodzi
\(\displaystyle{ b^{4}-13b^{2} + 144 \\
z^{4}=>t^{2} \\
t^{2}-13t+144 \\
\Delta=-526}\)
nie ma rozwiażań, czy dalej sie nalezy bawic?
czyli
\(\displaystyle{ 13-24i=a^{2}+2abi+b^{2} \\
a^{2}+b^{2}=13 \\
2ab=-24 \Rightarrow a= \frac{-12}{b}}\)
podtswiam to pierwszego równania i wychodzi
\(\displaystyle{ b^{4}-13b^{2} + 144 \\
z^{4}=>t^{2} \\
t^{2}-13t+144 \\
\Delta=-526}\)
nie ma rozwiażań, czy dalej sie nalezy bawic?
Ostatnio zmieniony 17 lut 2011, o 12:50 przez scyth, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 2 lut 2011, o 11:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: rzeszów
Pierwiastki równania kwadratowego
Chyba wiem o tam ma byc
po prawej stronie zamiast + powinno byc - \(\displaystyle{ b^{2}}\)
i delta wyjdzie 745 i
teraz \(\displaystyle{ t_{1}}\) \(\displaystyle{ t_{2}}\)
I wszystko juz?
po prawej stronie zamiast + powinno byc - \(\displaystyle{ b^{2}}\)
i delta wyjdzie 745 i
teraz \(\displaystyle{ t_{1}}\) \(\displaystyle{ t_{2}}\)
I wszystko juz?