Mam do obliczenia liczbe zespoloną
\(\displaystyle{ (-1-i)^{134}}\)
doszedłem do rozwinięcia trygonometrycznego:
\(\displaystyle{ 2^{67} (cos \frac{670\pi}{4} + isin \frac{670\pi}{4})}\)
jak dalej wyjść z tego sinusa i cosinusa żeby ostatecznie podać rozwiązanie liczby?
obliczyć liczbe zespoloną
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 21:48
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 7 razy
obliczyć liczbe zespoloną
to jest \(\displaystyle{ 167 \frac{1}{2} \pi}\)
czyli to jest \(\displaystyle{ 83 * 2 \pi + \frac{3}{2}\pi}\)
ostateczne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 2^{67} (0 -i)= 2^{67} * -i}\)
dobrze myśle?
czyli to jest \(\displaystyle{ 83 * 2 \pi + \frac{3}{2}\pi}\)
ostateczne rozwiązanie:
\(\displaystyle{ 2^{67} (0 -i)= 2^{67} * -i}\)
dobrze myśle?