Wartości konta

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
StaryAFC
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 81
Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tuchów
Podziękował: 2 razy

Wartości konta

Post autor: StaryAFC »

Czy dla:

\(\displaystyle{ z^{6}- i^{8}=0\\
z^{6}=1\\
\left| z\right|=1\\
sin \alpha =1\\
cos \alpha =0}\)

czyli to będzie \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\) tak ???
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 00:16 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\'. Ort.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Wartości konta

Post autor: sushi »

to masz pierwiastki "6"-tego stopnia z 1

a kat

\(\displaystyle{ z= |Z| ( \cos a + i \sin a)}\) ===> a= 0 stopni
ODPOWIEDZ