Równanie liczb zespolonych.
Równanie liczb zespolonych.
Prawie wszystko na jedną stronę i pierwiastkujesz korzystając ze wzoru de Moivre'a
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 2 razy
Równanie liczb zespolonych.
A mógłbyś mi napisać czy
\(\displaystyle{ w _{0}=2\left( cos \frac{2}{3} \pi + isin \frac{2}{3} \right) = 2\left( \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) = -1+i \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ w _{0}=2\left( cos \frac{2}{3} \pi + isin \frac{2}{3} \right) = 2\left( \frac{1}{2}+i \frac{ \sqrt{3} }{2} \right) = -1+i \sqrt{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 81
- Rejestracja: 1 paź 2009, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tuchów
- Podziękował: 2 razy
Równanie liczb zespolonych.
Ok dzięki -- 15 lut 2011, o 13:10 --A jeszcze ostatne pytanie bo w
\(\displaystyle{ w_{3}=\left( cos \frac{13 \pi }{6} \right+isin \frac{13 \pi }{6} )}\)
tu mam kąt większy od \(\displaystyle{ 2 \pi}\) i to nie pasuje do żadnej ćwiartki i nie wiem co zrobić :/
\(\displaystyle{ w_{3}=\left( cos \frac{13 \pi }{6} \right+isin \frac{13 \pi }{6} )}\)
tu mam kąt większy od \(\displaystyle{ 2 \pi}\) i to nie pasuje do żadnej ćwiartki i nie wiem co zrobić :/