równanie z e
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
równanie z e
No dalej:
\(\displaystyle{ e^{x}(cosx+isiny)=i}\)
i wydaje mi sie, ze powinienem porównać cześci rzeczywiste i zespolone więc:
\(\displaystyle{ e^x \cdot cosx = 0}\)
\(\displaystyle{ e^x \cdot siny=1}\)
Stąd
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
\(\displaystyle{ e^{x}(cosx+isiny)=i}\)
i wydaje mi sie, ze powinienem porównać cześci rzeczywiste i zespolone więc:
\(\displaystyle{ e^x \cdot cosx = 0}\)
\(\displaystyle{ e^x \cdot siny=1}\)
Stąd
\(\displaystyle{ x= \frac{\pi}{2}}\)
\(\displaystyle{ y=0}\)
równanie z e
Lewa strona to niby skąd? Oj definicji dalej nie umiemy , co?\(\displaystyle{ e^{x}(cosx+isiny)=i}\)
równanie z e
Możesz.
Można też skorzystać z postaci wykladniczej liczby zespolonej . Ale to jak lubisz
Można też skorzystać z postaci wykladniczej liczby zespolonej . Ale to jak lubisz
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
równanie z e
wyznaczam z drugiego
\(\displaystyle{ e^x= \frac{1}{siny}}\)
więc mam:
\(\displaystyle{ \frac{cosy}{siny}=0}\)
więc \(\displaystyle{ y= \frac{\pi}{2}}\)
wstawiam do pierwszego równania i mam:
\(\displaystyle{ e^x \cdot 0 = 0}\)
i do drugiego:
\(\displaystyle{ e^x \cdot 1=1}\)
\(\displaystyle{ e^x= \frac{1}{siny}}\)
więc mam:
\(\displaystyle{ \frac{cosy}{siny}=0}\)
więc \(\displaystyle{ y= \frac{\pi}{2}}\)
wstawiam do pierwszego równania i mam:
\(\displaystyle{ e^x \cdot 0 = 0}\)
i do drugiego:
\(\displaystyle{ e^x \cdot 1=1}\)
równanie z e
Po pierwsze:
zacznij od pierwszego rownania.
zacznij od pierwszego rownania.
Pisząc takie bzdury naprawdę powinno Ci być wtyd.x= R
y=0?
Kolejna mega bzdura\(\displaystyle{ \frac{cosy}{siny}=0}\)
więc \(\displaystyle{ y= \frac{\pi}{2}}\)
- okon
- Użytkownik
- Posty: 731
- Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 170 razy
- Pomógł: 16 razy
równanie z e
No i co z nim?Po pierwsze:
zacznij od pierwszego rownania.
żeby było spełnione to \(\displaystyle{ cosy=0}\) wiec \(\displaystyle{ y=n\cdot \pi-\frac{\pi}{2}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, o 07:07 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
równanie z e
No wreszcie. No to teraz te \(\displaystyle{ y}\)-ki wstawiamy do drugiego równania. Poki co \(\displaystyle{ x}\) jest dowolny