Witam,
tak jak w temacie proszę o wyznaczenie dowodu dla "Moduł różnicy liczb zespolonych"
\(\displaystyle{ \left| z_{1}- z_{2} \right| \ge \left| \left| z_{1} \right|- \left| z_{2} \right| \right|}\)
jeżeli można to także z wyjaśnieniami, ponieważ nie mogę tego nigdzie znaleźć, a chcę to dobrze zrozumieć.
Moduł różnicy liczb zespolonych - dowód.
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Moduł różnicy liczb zespolonych - dowód.
\(\displaystyle{ \left| \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \right| \le \left| z_1-z_2\right| \\ \\
\left| z_1\right|=\left| z_1-z_2+z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right|+\left| z_2\right| \Rightarrow \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right| \\
\left| z_2\right|=\left| z_2-z_1+z_1\right| \le \left| z_2-z_1\right|+\left| z_1\right| \le \left| z_1-z_2\right| +\left| z_1\right| \Rightarrow -\left| z_1-z_2\right| \le \left| z_1\right|-\left| z_2\right|\\ \\
\text{czyli} \\
-\left| z_1-z_2\right| \le \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right| \\
\left| \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \right| \le \left| z_1-z_2\right|}\)
\left| z_1\right|=\left| z_1-z_2+z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right|+\left| z_2\right| \Rightarrow \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right| \\
\left| z_2\right|=\left| z_2-z_1+z_1\right| \le \left| z_2-z_1\right|+\left| z_1\right| \le \left| z_1-z_2\right| +\left| z_1\right| \Rightarrow -\left| z_1-z_2\right| \le \left| z_1\right|-\left| z_2\right|\\ \\
\text{czyli} \\
-\left| z_1-z_2\right| \le \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right| \\
\left| \left| z_1\right|-\left| z_2\right| \right| \le \left| z_1-z_2\right|}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 99
- Rejestracja: 14 paź 2009, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
Moduł różnicy liczb zespolonych - dowód.
\(\displaystyle{ \\ \left| z_1\right|=\left| z_1-z_2+z_2\right| \le \left| z_1-z_2\right|+\left| z_2\right|}\)
możesz to wytłumaczyć łopatologicznie?
możesz to wytłumaczyć łopatologicznie?
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Moduł różnicy liczb zespolonych - dowód.
Np. \(\displaystyle{ \left| 5\right| =\left| 5-1+1\right| \le \left| 5-1\right|+\left| 1\right|}\).
A że \(\displaystyle{ \left| x+y\right| \le \left| x\right| + \left| y\right|}\) to jedna z własności wartości bezwzględnej.
A że \(\displaystyle{ \left| x+y\right| \le \left| x\right| + \left| y\right|}\) to jedna z własności wartości bezwzględnej.
- steal
- Użytkownik
- Posty: 1043
- Rejestracja: 7 lut 2007, o 18:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok|Warszawa
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 160 razy
Moduł różnicy liczb zespolonych - dowód.
Lepiej to widać na takim przykładzie:Lbubsazob pisze:Np. \(\displaystyle{ \left| 5\right| =\left| 5-1+1\right| \le \left| 5-1\right|+\left| 1\right|}\)
\(\displaystyle{ \left| 5\right| =\left| 5-6+6\right| \le \left| 5-6\right|+\left| 6\right|}\)