Wykazać prawdziwość zdania.

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
okon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 731
Rejestracja: 12 paź 2008, o 22:45
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 170 razy
Pomógł: 16 razy

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: okon »

\(\displaystyle{ \exists z \in \CC,|\cos z|>1}\)

jakieś podpowiedzi? nie wiem jak zacząć.
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2012, o 00:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
miodzio1988

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: miodzio1988 »

Zacznij od kontrprzykładu
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: R1990 »

A po co skoro to prawda?
miodzio1988

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: miodzio1988 »

R1990 pisze:A po co skoro to prawda?
Dla tego kwantyfikatora tak. Ale wcześniej był inny
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: R1990 »

Miodzio, jak proponowałbyś zrobić to zadanie? Skorzystać z tego , że funkcja exp z któej składa się nasz cos, jest funkcją nieograniczona, także w dziedzinie zespolonej?
miodzio1988

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: miodzio1988 »

W taj formie? Podać takie \(\displaystyle{ z}\) i już. A co?
R1990
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 639
Rejestracja: 25 lis 2010, o 17:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sochaczew
Podziękował: 19 razy
Pomógł: 19 razy

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: R1990 »

Podać jakieś \(\displaystyle{ z}\) co to spełnia i juz?
Ostatnio zmieniony 2 wrz 2012, o 00:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeXa także do pojedynczych symboli.
miodzio1988

Wykazać prawdziwość zdania.

Post autor: miodzio1988 »

Jeśli takie istnieje to tak (łatwo to sprawdzić) Jeśli nie to pokazać czemu takie nie istnieje. Jeśli chcesz nam coś napisać to pisz
ODPOWIEDZ