Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór:
\(\displaystyle{ Im \frac {1+iz }{1-iz } }=1}\)
podstawiam za z=x+iy ale nie daje rady tego wyliczyc
no i co potem to tez niezabardzo wiem
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

Pokaż zatem jak liczysz . Tym sposobem spokojnie dojdziesz do wyniku
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

\(\displaystyle{ \frac {1+ia-b }{1-ia+b } }=1}\)
i sobie tu stoje i cos tam proboje ale do niczego nie dochodze hehe, az mi wstyd
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

No to poki co masz zle. \(\displaystyle{ Im}\) Ci niepotrzebnie zniknelo.

Poki co mnozysz przez sprzezenie
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

\(\displaystyle{ Im \frac {a+ia^2-ib+ib^2}{a-ia^2-ib-ib^2 } }=1}\)
tak? i co teraz wyciagac cos przed nawias ? czy jak?
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

Mnożąc przez sprzezenie mianownik powinien byc juz rzeczywisty...
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

to nie umie tego zrobic
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

Kto nie umie?

Pokaż jak mnozysz przez sprzezenie.
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

no ja nie umie
no napisałem co mi wyszło
a pomnozylem licznik i mianownik przez a-ib
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

No to zle. Sprzezenie mianownika naszego jakiej jest postaci ?
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

nie mam zielonego pojecia bo pewnie a+ib tez nie
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ 1-ia+b}\)

Sprzezenie tej liczby poproszę. Nie jest to coś trudnego
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

1+ia+b?
miodzio1988

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: miodzio1988 »

Brawo. Teraz przez to przemnóż licznik i mianownik
lolpik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 2 lut 2011, o 23:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: rzeszow

Na plaszczyznie zespolonej narysowac zbiór

Post autor: lolpik »

\(\displaystyle{ Im \frac {1-2a^2+ia-b^2 }{1+a^2+b^2+2b } }=1}\)
pomnozylem licznik i mianownik przez sprzezenie mianownika, dobrze?
a jesli chodzi o tamto sprzezenie to tworzy sie je poprzez zmiane znaku przy i, tak?\(\displaystyle{ }\)-- 14 lut 2011, o 00:21 --pomoze ktos dokonczyc? musze jescze dzis to przestudiowac na jutro
ODPOWIEDZ