Mam zadanie. Wyznaczyc pierwiastek stopnia trzeciego \(\displaystyle{ (2+j) ^{6}}\)
jak to ugryźć?
pierwiastek 3 stopnia.
pierwiastek 3 stopnia.
Wiadomo, że jednym z pierwiastków jest \(\displaystyle{ (2+j)^2}\) a następne otrzymujesz poprzez obrót o \(\displaystyle{ 120^\circ}\)
pierwiastek 3 stopnia.
\(\displaystyle{ \left( (2+j)^2\right) ^3=(2+j)^6}\)
czy nie?
Pomnóż tą liczbę przez \(\displaystyle{ e^{j\cdot \frac{2}{3} \pi }}\) wtedy dostaniesz drugi pierwiastek. Pomnóż raz jeszcze a dostaniesz 3.
czy nie?
Pomnóż tą liczbę przez \(\displaystyle{ e^{j\cdot \frac{2}{3} \pi }}\) wtedy dostaniesz drugi pierwiastek. Pomnóż raz jeszcze a dostaniesz 3.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek 3 stopnia.
widac ze te zadanie to dla mnie czarna magia ... nie wiem ocb z tym mnozeniem co napisales dalej
pierwiastek 3 stopnia.
To przeczytaj najpierw to 206126.htm
Ja ci napisałem jak najszybciej ten konkretny przypadek rozwiązać, możesz to zrobić wg schematu z linka.
Ja ci napisałem jak najszybciej ten konkretny przypadek rozwiązać, możesz to zrobić wg schematu z linka.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 19:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wawa
- Podziękował: 1 raz
pierwiastek 3 stopnia.
Czy to bedzie tak?
\(\displaystyle{ (2+j)^{6}=((2+j)^{2})^{3}}\)
2. Pierwszy pierwiastek
\(\displaystyle{ (2+j)^{2} = 3+4j}\)
Kat 120 potrzebny do wyznaczenia 3 pierwiastka
\(\displaystyle{ e_{k} = cos2k \pi n + jsin \frac{2k \pi }{n}}\)
\(\displaystyle{ e_{2} = cos4k \pi 3 + jsin \frac{4 \pi }{3}= -\frac{1}{2} - j \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
4. Pierwiastek 3-krotny:
\(\displaystyle{ (3+4j)*(- \frac{1}{2} -j \frac{ \sqrt{3} }{2})}\)
moze ktos sprawdzic?
\(\displaystyle{ (2+j)^{6}=((2+j)^{2})^{3}}\)
2. Pierwszy pierwiastek
\(\displaystyle{ (2+j)^{2} = 3+4j}\)
Kat 120 potrzebny do wyznaczenia 3 pierwiastka
\(\displaystyle{ e_{k} = cos2k \pi n + jsin \frac{2k \pi }{n}}\)
\(\displaystyle{ e_{2} = cos4k \pi 3 + jsin \frac{4 \pi }{3}= -\frac{1}{2} - j \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
4. Pierwiastek 3-krotny:
\(\displaystyle{ (3+4j)*(- \frac{1}{2} -j \frac{ \sqrt{3} }{2})}\)
moze ktos sprawdzic?