liczby zespolone

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
nulka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

liczby zespolone

Post autor: nulka2 »

Witam mam problem w rozwiazaniu liczb zespolonych czy ktos mogł by mi wytłumaczcy albo ewentualnie rozwazac
\(\displaystyle{ (1+i)^{7}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{9}}\)
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

liczby zespolone

Post autor: mateuszek89 »

Jeśli chodzi o pierwsze zadanie to zacznij od postaci trygonometrycznej \(\displaystyle{ 1+i}\).
nulka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

liczby zespolone

Post autor: nulka2 »

wiesz co probuje to rozwiazac ale cos mi nie idzie;/
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

liczby zespolone

Post autor: mateuszek89 »

Zacznij od obliczenia modułu \(\displaystyle{ 1+i}\). pokaż jak liczysz
nulka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

liczby zespolone

Post autor: nulka2 »

z=1+i
a=1
b=1
\(\displaystyle{ \left| z\right|= \sqrt{a ^{2}+b ^{2} }= \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ cos \alpha = \frac{1}{ \sqrt{2} }}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{ \pi }{4}}\)
\(\displaystyle{ z= \sqrt{2}\left( cos \frac{ \pi }{4}+i sin \frac{ \pi }{4 } \right)}\)
\(\displaystyle{ z7=8-8i}\)
a prosiłbym o rozwiozanie 2 przykładu bo wgl nie wiem ja go zrobic;/
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 20:55 przez nulka2, łącznie zmieniany 2 razy.
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Pierwszy przeciez zle zrobilas...
nulka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

liczby zespolone

Post autor: nulka2 »

tz gdzie popełniłam bład?
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

\(\displaystyle{ z= \sqrt{2}\left( cos \frac{ \pi }{4}+i sin \frac{7}{4 \pi } \right)}\)
Tutaj np
nulka2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 78
Rejestracja: 15 paź 2007, o 20:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków
Podziękował: 12 razy

liczby zespolone

Post autor: nulka2 »

a powiesz mi w czym jest bład albo wgl jak to ma byc ;/ ja juz sama nie wiem;/
miodzio1988

liczby zespolone

Post autor: miodzio1988 »

Skąd te ósemki Ci się wziely ?
ODPOWIEDZ