mam np. taki pierwiastek:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{i}}\)
dochodzę do czegoś takiego:
\(\displaystyle{ z_{0} = \sqrt[3]{1}(cos \frac{ \frac{\pi}{2} + 2 *0 * \pi}{3} + isin \frac{ \frac{\pi}{2} + 2 *0 * \pi}{3}) = cos \frac{\pi}{6} + isin \frac{\pi}{6} = \frac{ \sqrt{3} }{2} + i \frac{1}{2}}\)
problem mam przy dalszych pierwiastkach:
\(\displaystyle{ z_{1} = \sqrt[3]{1}(cos \frac{ \frac{\pi}{2} + 2 *1 * \pi}{3} + isin \frac{ \frac{\pi}{2} + 2 *1 * \pi}{3}) = cos \frac{5 \pi}{6} + isin \frac{5 \pi}{6}}\) i teraz nie wiem co dalej bo w tabelce nie mam \(\displaystyle{ \frac{5 \pi}{6}}\).
\(\displaystyle{ z_{2} = \sqrt[3]{1}(cos \frac{ \frac{\pi}{2} + 2 *2 * \pi}{3} + isin \frac{ \frac{\pi}{2} + 2 *2 * \pi}{3}) = cos \frac{9 \pi}{6} + isin \frac{9 \pi}{6}}\) analogicznie jak do poprzedniego nie umiem zaznaczyć tego na płaszczyźnie gaussa\(\displaystyle{ \frac{9 \pi}{6}}\).
pierwiastki n-tego stopnia
-
- Użytkownik
- Posty: 170
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: POLSKA
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 8 razy
pierwiastki n-tego stopnia
\(\displaystyle{ cos \frac{5\pi}{6} = cos(150)=cos(90+60)=-sin(60)= - \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
Podobnie z innymi, wzory redukcyjne.
Podobnie z innymi, wzory redukcyjne.
pierwiastki n-tego stopnia
jeszcze takie pytanie co się zmienia jeśli mam taki przypadek:
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[3]{-i}}\)