liczby spełniające warunek

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
91kamillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

liczby spełniające warunek

Post autor: 91kamillo »

Przedstawić na plaszczyźnie zespolonej wszystkie liczby spełniające związek.

\(\displaystyle{ |z^{2} |+6 \ \le |5z|}\)

I za z trzeba wstawić \(\displaystyle{ x+yi}\) czy jak to zrobić??
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 14:10 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów [latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy.
miodzio1988

liczby spełniające warunek

Post autor: miodzio1988 »

No możesz. Zobaczymy czy wyjdzie coś ładnego
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

liczby spełniające warunek

Post autor: lukasz1804 »

Ponieważ moduł liczby zespolonej jest liczbą rzeczywistą, obie strony danej nierówności przyjmują tylko wartości rzeczywiste. Mamy przy tym \(\displaystyle{ |x^2|+6\le|5z|\iff |z|^2-5|z|+6\le 0\iff (|z|-2)(|z|-3)\le 0\iff 2\le|z|\le 3}\).
Otrzymany warunek łatwo zinterpretujesz na płaszczyźnie zespolonej.
91kamillo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 33 razy
Pomógł: 1 raz

liczby spełniające warunek

Post autor: 91kamillo »

lukasz1804 pisze:Ponieważ moduł liczby zespolonej jest liczbą rzeczywistą, obie strony danej nierówności przyjmują tylko wartości rzeczywiste. Mamy przy tym \(\displaystyle{ |x^2|+6\le|5z|\iff |z|^2-5|z|+6\le 0\iff (|z|-2)(|z|-3)\le 0\iff 2\le|z|\le 3}\).
Otrzymany warunek łatwo zinterpretujesz na płaszczyźnie zespolonej.
Dzięki, a czy z tego \(\displaystyle{ |z|^2-5|z|+6\le0}\) moge zamiast rozkładać taj jak zrobiłeś pożniej, policzyc delte i pierwiastki i narysowac?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

liczby spełniające warunek

Post autor: lukasz1804 »

Licząc wyróżnik tego trójmianu dojdziesz do identycznego wyniku. Pamiętaj tylko, że mamy tu do czynienia z nierównością, a nie równaniem.
ODPOWIEDZ