Delta wielomianów - dobrze?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
frankozola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 lis 2010, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Delta wielomianów - dobrze?

Post autor: frankozola »

Witam chciałbym się tylko zapytać czy dobrze policzyłem deltę tych wielomianów:

\(\displaystyle{ 2z ^{2} -3iz+5i=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 9i ^{2}-4*2*5i=-9-40i}\)

i drugi
\(\displaystyle{ z ^{2}-(2+3i)z-5-i=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = (2+3i) ^{2}-4*(-5+i)=4+12i-9+20-4i=15-8i}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Delta wielomianów - dobrze?

Post autor: lukasz1804 »

W drugim powinno być \(\displaystyle{ \Delta=(2+3i)^2-4\cdot(-5-i)}\).
frankozola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 11 lis 2010, o 10:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Delta wielomianów - dobrze?

Post autor: frankozola »

źle przepisałem
dzięki-- 12 lut 2011, o 18:19 --a wielomian:

\(\displaystyle{ z ^{4}-4 \sqrt{3}iz ^{2} -16=0
t=z^{2}
\Delta = (4 \sqrt{3}i)^{2}-4*(-16)=-112}\)
- dobrze?
ODPOWIEDZ