Znaleźć liczby zespolone \(\displaystyle{ c, d}\) wiedząć, że są one różnymi pierwiastkami wielomianu
\(\displaystyle{ z^{2}+2cz+id}\)
Nie wiem jak się zabrać.
znaleźć liczby zespolone c, d
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 1 raz
znaleźć liczby zespolone c, d
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 14:17 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Między tagami[latex], [/latex] umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne, a nie tylko ich fragmenty. Poprawa wiadomości.
Powód: Między tagami
- kristoffwp
- Użytkownik
- Posty: 688
- Rejestracja: 28 gru 2009, o 00:13
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bielsko - Biała
- Podziękował: 20 razy
- Pomógł: 88 razy
znaleźć liczby zespolone c, d
Na oko to zadanie na wzory Viete'a, skoro \(\displaystyle{ c \ oraz \ d}\) są pierwiastkami, to:
\(\displaystyle{ \begin{cases} c+d=-2c \\ cd=id \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} c+d=-2c \\ cd=id \end{cases}}\)