Znaleźć pierwiastki
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 1 raz
Znaleźć pierwiastki
Znaleźć pierwiastki wielomianu zespolonego.
\(\displaystyle{ z^{2} + 3z+3+i}\)
\(\displaystyle{ z^{2} + 3z+3+i}\)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 20:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 98
- Rejestracja: 9 paź 2009, o 22:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 33 razy
- Pomógł: 1 raz
Znaleźć pierwiastki
Nie wiem jak zacząć, tzn umiem liczyć ale nie wiem jak za to się zabrać, znam wlaśnośći wielomianów i liczb zespolonych. Tylko co tutaj trzeba zrobić? Normalnie to szukam wyrazu wolnego, następnie podzielniki wyrazu wolnego i wstawiam, badam czy równe jest zero. Ale nie wiem jak jest z zespolonymi.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Znaleźć pierwiastki
Masz tu zwykły wielomian (trójmian) \(\displaystyle{ W(z)=az^2+bz+c}\), gdzie \(\displaystyle{ z\in \mathbb{C}}\) oraz
\(\displaystyle{ a=1\\
b=3\\
c=3+i}\)
Masz znaleźć pierwiastki więc rozwiązać równanie \(\displaystyle{ W(z)=0}\). Liczysz wyróżnik trójmianu (\(\displaystyle{ \Delta}\)) itd...
\(\displaystyle{ a=1\\
b=3\\
c=3+i}\)
Masz znaleźć pierwiastki więc rozwiązać równanie \(\displaystyle{ W(z)=0}\). Liczysz wyróżnik trójmianu (\(\displaystyle{ \Delta}\)) itd...
Znaleźć pierwiastki
Widzę kłania się egzamin z algebry na PWr no to się widzimy^
ale też liczyłam deltę jak pokazali wyżej, że c=3+i tylko miałam wrażenie, że mi delta wyjdzie ujemna i w ogóle beznadziejny pierwiastek
ale też liczyłam deltę jak pokazali wyżej, że c=3+i tylko miałam wrażenie, że mi delta wyjdzie ujemna i w ogóle beznadziejny pierwiastek
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 14:00 przez untitled, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 476
- Rejestracja: 20 cze 2008, o 21:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 93 razy
Znaleźć pierwiastki
Są dwa pierwiastki z \(\displaystyle{ -4i}\). Najwygodniej zapisać tę liczbę w postaci trygonometrycznej i wykorzystać wzór na pierwiastki.