Mam taki przykład do wyznaczenia pierwiastków: \(\displaystyle{ \sqrt{3+4i}}\)
Wiadomo, że najlepiej obliczyć pierwiastki gdy liczba zespolona będzie przedstawiona w postaci trygonometrycznej i tu rodzi się mój problem. Przykład z pozoru nie wyglądający na trudny, a jednak.
Moduł liczby zespolonej \(\displaystyle{ z=3+4i}\) jest dany: \(\displaystyle{ \left|z \right| = 5}\).
Moje rozwiązywanie zatrzymuje się jednak przy wyznaczeniu kąta, dla którego:
\(\displaystyle{ cos\alpha = \frac{3}{5}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha = \frac{4}{5}}\)
Będę wdzięczny gdy ktoś poda sposób obliczenia tego kąta, a nie tylko wynik
Znając kąt sądzę, że powinienem poradzić sobie z zadaniem dalej
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
-
- Użytkownik
- Posty: 496
- Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Pomógł: 122 razy
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Ja spróbowałabym tak:
\(\displaystyle{ a,\ b\in\ R\\(a+bi)^2=3+4i\\a^2+2abi+b^2i^2=3+4i\\a^2-b^2+2abi=3+4i\\ \begin{cases} 2ab=4 \\ a^2-b^2=3 \end{cases} \\b=\frac{2}{a}\\a^2-\frac{4}{a^2}=3\ /\cdot\ a^2\\a^4-3a^2-4=0\\\Delta=9+16=25\\a_1^2=\frac{3-5}{2}=-1\ \vee\ a_2^2=\frac{3+5}{2}=4\\a=2\ \vee\ a=-2\\b=1\ \vee\ b=-1\\(2+i)^2=3+4i\\(-2-i)^2=(2+i)^2=3+4i\\\sqrt{3+4i}=2+i\ \vee\ \sqrt{3+4i}=-2-i}\)
\(\displaystyle{ a,\ b\in\ R\\(a+bi)^2=3+4i\\a^2+2abi+b^2i^2=3+4i\\a^2-b^2+2abi=3+4i\\ \begin{cases} 2ab=4 \\ a^2-b^2=3 \end{cases} \\b=\frac{2}{a}\\a^2-\frac{4}{a^2}=3\ /\cdot\ a^2\\a^4-3a^2-4=0\\\Delta=9+16=25\\a_1^2=\frac{3-5}{2}=-1\ \vee\ a_2^2=\frac{3+5}{2}=4\\a=2\ \vee\ a=-2\\b=1\ \vee\ b=-1\\(2+i)^2=3+4i\\(-2-i)^2=(2+i)^2=3+4i\\\sqrt{3+4i}=2+i\ \vee\ \sqrt{3+4i}=-2-i}\)
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 09:01 przez irena_1, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 11 lut 2011, o 20:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków/Stalowa Wola
- Podziękował: 2 razy
Przedstaw w postaci trygonometrycznej
Jedna rzecz nie daje mi spokoju na samym końcu:
Potem nagle przy drugim rozwiązaniu pojawia się \(\displaystyle{ -i}\)
Jeśli możesz oświeć mnie, bo chyba ciężko myślę
Tak po za tym bardzo fajny sposób Dzięki wielkie!
Bo piszesz w końcu, że \(\displaystyle{ (-2-i)^2=(2+i)^2=3+4i}\)irena_1 pisze:\(\displaystyle{ (2+i)^2=3+4i\\(-2-i)^2=(2+i)^2=3+4i\\\sqrt{3+4i}=2+i\ \vee\ \sqrt{3+4i}=2-i}\)
Potem nagle przy drugim rozwiązaniu pojawia się \(\displaystyle{ -i}\)
Jeśli możesz oświeć mnie, bo chyba ciężko myślę
Tak po za tym bardzo fajny sposób Dzięki wielkie!