Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
untitled
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroo

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: untitled »

Naszkicować na płaszczyźnie zespolonej wszystkie liczby z spełniające oba podane warunki

\(\displaystyle{ (Re z)^{2} + (Im z)^{2}=10, (Re z)^{4} - (Im z)^{4} = 80}\)

To jest kolejne moje pytanie o liczby zespolone, ale jak widzę takie zadanie, to za każdym razem nie wiem, od której strony do niego podejść.. Wymyśliłam, że po prostu podniosę do potęgi odpowiednie części Re i Im liczby z, ale tym to ja na pewno nigdzie nie dojdę..
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: Chromosom »

zastosuj wzor na roznice kwadratow w drugim wyrazeniu
untitled
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroo

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: untitled »

Ok, no ale co z tym dalej? Jaka jest ogólnie idea robienia takiego zadania, jest tutaj jakaś metoda krok po kroku, co ja mam mniej więcej robić, co osiągnąć działaniami?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: Chromosom »

masz rozwiazac zadanie. Idea taka zeby je rozwiazac. Zrob to co mowilem i to jest pierwsze co trzeba zrobic
untitled
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroo

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: untitled »

Nie o taką ideę mi chodziło

\(\displaystyle{ [(Re z)^{2} - (Im z)^{2}][(Re z)^{2} + (Im z)^{2}] = 80}\)

tylko nie mam pojęcia, co mi to daje
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: Chromosom »

niech teraz \(\displaystyle{ z=a+b\text i}\) i zapisz odpowiednio czesc rzeczywista i urojona
untitled
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroo

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: untitled »

no to mam takie coś:

\(\displaystyle{ (Re z)^{2} + (Im z)^{2} = 10\\x^{2} + y^{2}i^{2} = 10\\x^{2} - y^{2} = 10\\(x+y)(x-y) = 10}\)

\(\displaystyle{ (Re z)^{4} - (Im z)^{4} = 80}\)
\(\displaystyle{ [(Re z)^{2} - (Im z)^{2}][(Re z)^{2} + (Im z)^{2}] = 80}\)
\(\displaystyle{ (x^{2} - y^{2}i^{2})(x^{2} + y^{2}i^{2}) = 80\\(x^{2} + y^{2})(x^{2} - y^{2}) = 80\\ (x^{2} + y^{2})(x+y)(x-y) = 80}\)

skoro \(\displaystyle{ (x+y)(x-y) = 10}\), no to podstawiam i mam

\(\displaystyle{ (x^{2} + y^{2}) \cdot 10 = 80\\10x^{2} + 10y^{2} = \frac{80}{10}\\x^{2} + y^{2} = 8}\)

o coś takiego chodziło? i mam potem liczyć y, czy jak
Ostatnio zmieniony 11 lut 2011, o 22:43 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot, przejscie do nastepnej linii oznaczaj jako \\
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: Chromosom »

tak czyli uklad rownan taki zostaje
\(\displaystyle{ \begin{cases}x^2-y^2=10\\x^2+y^2=8\end{cases}}\)
untitled
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 16 paź 2010, o 22:59
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wroo

Naszkicować na płasz. zes. liczby z sppełniające warunki

Post autor: untitled »

Wyszły dwie liczby :) Dzięki wielkie, teraz to jest jak najbardziej logiczne :)

znaczy cztery liczby ;p
ODPOWIEDZ