Mam właśnie egzamin, pomóżcie szybko! z góry dzięki ;]
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej zbiór liczb zespolonych spełniających warunek:
\(\displaystyle{ 2|i| \le |z + 3i| < 4}\)
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej - szybko!
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 2 maja 2010, o 11:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Elbląg
- Podziękował: 1 raz
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej - szybko!
Ostatnio zmieniony 12 lut 2011, o 20:22 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem będzie ostrzeżenie.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Następnym razem będzie ostrzeżenie.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej - szybko!
Jak się człowiek spieszy to się diabeł cieszy.
\(\displaystyle{ 2|i| = 2}\)
\(\displaystyle{ 2 \le |z - - 3i| < 4}\)
Czyli to będą punkty odległe od liczby\(\displaystyle{ -3i}\) o mniej niż \(\displaystyle{ 4}\) ale więcej niż \(\displaystyle{ 2}\) lub dokładnie \(\displaystyle{ 2}\).
Czyli taki pierścień kołowy, razem z okręgiem wewnetrzym ale bez zewnętrznego.
\(\displaystyle{ 2|i| = 2}\)
\(\displaystyle{ 2 \le |z - - 3i| < 4}\)
Czyli to będą punkty odległe od liczby\(\displaystyle{ -3i}\) o mniej niż \(\displaystyle{ 4}\) ale więcej niż \(\displaystyle{ 2}\) lub dokładnie \(\displaystyle{ 2}\).
Czyli taki pierścień kołowy, razem z okręgiem wewnetrzym ale bez zewnętrznego.
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Narysuj na płaszczyźnie zespolonej - szybko!
\(\displaystyle{ z=x+yi, \quad x,y \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ 2|i|<|z+3i|<4}\)
\(\displaystyle{ 2<\sqrt{x^2+(y+3)^2}<4}\)
\(\displaystyle{ 4<x^2+(y+3)^2<16}\)
Narysuj dwa okręgi o środku w punkcie \(\displaystyle{ (0;-3)}\) i promieniach równych \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\).
Interesujący nas zbiór to pierścień wykreślony przez te dwa okręgi.
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{x^2+y^2}}\)
\(\displaystyle{ 2|i|<|z+3i|<4}\)
\(\displaystyle{ 2<\sqrt{x^2+(y+3)^2}<4}\)
\(\displaystyle{ 4<x^2+(y+3)^2<16}\)
Narysuj dwa okręgi o środku w punkcie \(\displaystyle{ (0;-3)}\) i promieniach równych \(\displaystyle{ 2}\) oraz \(\displaystyle{ 4}\).
Interesujący nas zbiór to pierścień wykreślony przez te dwa okręgi.