Liczba zepolona z wart. bezględną

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
kratos666
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 9 lut 2011, o 20:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Żory
Podziękował: 1 raz

Liczba zepolona z wart. bezględną

Post autor: kratos666 »

Witam

Nie bardzo wiem jak się zabrać za coś takiego

\(\displaystyle{ |z+2i|=|z+2i|}\) przy czym te z jest jest wyrażeniem sprzężonym

nie wiem czy kombinowanie tego że z=x+iy jest poprawne.
Pozdrawiam
?ntegral
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 61 razy

Liczba zepolona z wart. bezględną

Post autor: ?ntegral »

\(\displaystyle{ z=x+yi, \quad x,y \in \mathbb{R}}\)

\(\displaystyle{ |z+2i|=|\overline{z}+2i|}\)

\(\displaystyle{ |x+(2+y)i|=|x+(2-y)i|}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{x^2+(2+y)^2}= \sqrt{x^2+(2-y)^2}}\)

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \in \mathbb{R} \\ y=0 \end{cases}}\)

\(\displaystyle{ z=x, \quad x \in \mathbb{R}}\)
ODPOWIEDZ