Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
raziel00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: raziel00 »

Przedstawić na płaszczyźnie zespolonej
a) \(\displaystyle{ |z|-z=6+2i}\)
tutaj doszedłem do \(\displaystyle{ z=-3-i}\) i nie wiem co dalej bo na płaszczyźnie głupoty wychodzą czy dobrze ?

b) \(\displaystyle{ \Re\frac{\overline{z}-z}{z} \leqslant {0}}\)
wyszło mi \(\displaystyle{ -2<0}\) i znów ciemnia.

Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, o 23:18 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: blost »

jak obliczyles takie z w a) ? jestes pewny ?
no bo skoro moduł to liczba rzeczywista... to jezeli \(\displaystyle{ z=x+iy}\) to\(\displaystyle{ y = -2}\)tak ?
raziel00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: raziel00 »

\(\displaystyle{ |z|-z=6+2i}\)

\(\displaystyle{ 0=6+2i}\) sprzeczne
\(\displaystyle{ -2z=6+2i}\)
i tym równaniem wyszło to o czym pisałem, jednak nie wiem na pewno :/
Ostatnio zmieniony 10 lut 2011, o 23:19 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: sushi »

co to jest |z| ?? to nie jest WARTOŚĆ BEZWZGLĘDNA!!
blost
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1994
Rejestracja: 20 lis 2007, o 18:52
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 52 razy
Pomógł: 271 razy

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: blost »

oj no... juz tak sie nie czepiajmy. Co prawda czesciej sie uzywa moduł ale wartosc bezwzgledna rowniez jest poprawna chodzi o to ze została ona zle policzona (potraktowana jak wartosc bezwzgledna z liczby rzeczywistej)
raziel00
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wa-wa

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: raziel00 »

ok 1 udało się ale punkt 2 dalej niewiadomy
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Przedstawić na płaszczyźnie zepolonej - 2 ciekawe przykłady

Post autor: sushi »

rozpisujesz\(\displaystyle{ Z= x +i \cdot y}\), sprzeżenie z =... ,
dostajesz ulamek, wiec trzeba pomnozyc licznik i mianownik przez sprzężenie "z"
ODPOWIEDZ