Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
lysy1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 lut 2011, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: lysy1616 »

Mam problem z narysowaniem zbioru na płaszczyźnie zespolonej:
\(\displaystyle{ \left| z+2+2i\right| \le \left| z+1-i\right|}\)
\(\displaystyle{ {z\in C}}\)
po podstawieniu za \(\displaystyle{ z}\) \(\displaystyle{ x+iy}\) oraz obliczeniu modułów

wyszło mi coś takiego

\(\displaystyle{ \left( x+2\right) ^{2}+\left( y+2\right) ^{2} \le \left( x+1\right) ^{2}+\left( y-1\right) ^{2}}\)

co dalej z tym zrobić bo wiem że to są równania okręgów ale jak to przyrównać żeby było że np. lewa strona jest mniejsza/równa jakaś liczba to łatwo to zrobić ale tu nie mam pomysłu jak to ugryźć.

Proszę o podpowiedź jak to rozrysować.
szw1710

Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: szw1710 »

Poredukuj, otwórz nawiasy i zobacz co wyjdzie. TO nie okręgi.
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: sushi »

podniesc po kwadratu--> skroci sie \(\displaystyle{ x^2, y^2}\)
lysy1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 lut 2011, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: lysy1616 »

po podniesieniu i redukcji wyszło takie coś
\(\displaystyle{ 2x+2y+4 \le x-y+1}\)

i co z tym zrobić ponieważ nie mam pojęcia jak to ogarnąć
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: sushi »

pojecie funkcji liniowej jest w Gimnazjum, a to jest zwykla nierownosc liniowa
chyba umiesz narysowac y=ax+b i zaznaczyc obszar nad/pod prosta??
lysy1616
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 10 lut 2011, o 14:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Zbiory na płaszczyźnie zespolonej

Post autor: lysy1616 »

Tak sądziłem że to musi mieć jakieś proste rozwiązanie.
Dzięki
ODPOWIEDZ