Oto treść zadania z którym nie potrafie sobie poradzić od dłuższego czasu :-/ :
Jednym z elementów zbioru \(\displaystyle{ \sqrt[9]{z}}\) jest liczba \(\displaystyle{ z0=i-\sqrt{3}}\).
Znajdź \(\displaystyle{ z}\) oraz \(\displaystyle{ \sqrt[3]{z}}\). Znajdzie się jakaś dobra dusza...
Znajdź "z" oraz..
- Kaas van Lo
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 3 lis 2005, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W-wa
Znajdź "z" oraz..
mam nadzieje że to zadziała:
za pomoca twierdzenia de Moivre'a podnieś liczbę z0 do potegi 9, uprzednio zamieniając na postać trygonometryczną (da się łatwo zamienić) , no a z^3 wyciągasz z otrzymanego wyniku;
prosze o ewentualne poprawki
pozdrawiam
za pomoca twierdzenia de Moivre'a podnieś liczbę z0 do potegi 9, uprzednio zamieniając na postać trygonometryczną (da się łatwo zamienić) , no a z^3 wyciągasz z otrzymanego wyniku;
prosze o ewentualne poprawki
pozdrawiam