jak rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej?

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mac23450
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 25 paź 2006, o 15:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

jak rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej?

Post autor: mac23450 »

\(\displaystyle{ z ^{4}-2z ^{2}+4=0}\)
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4346
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

jak rozwiązać równanie w dziedzinie zespolonej?

Post autor: pyzol »

Rób tak jak na rzeczywistych. Jak się zatrzymasz gdzieś to zobaczymy.
Może coś dorzucę jeszcze:
\(\displaystyle{ t^2-2t+4=0}\)
Delta, pierwiastek t1, t2. Jeśli delta wyjdzie ujemna to dorzuć i np:
\(\displaystyle{ \Delta=-4, \sqrt{\Delta}=2i}\)
ODPOWIEDZ