Jak mam to rozwiązać?
Bardzo proszę was o pomoc.
\(\displaystyle{ \overline{z}Rez - Re(2z)-3i ^{152} =-iImz}\)
Roziązać równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Roziązać równanie
\(\displaystyle{ z=x+yi, \quad x,y \in \mathbb{R}}\)
\(\displaystyle{ \overline{z}Rez - Re(2z)-3 ^{152} =-iImz}\)
\(\displaystyle{ (x-yi)x-2x-3^{152}=-iy}\)
\(\displaystyle{ x^2-2x-3^{152}+(y-xy)i=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-2x-3^{152}=0 \\ y-xy=0 \end{cases}}\)
Teraz trzeba tylko rozwiązać układ równań.
\(\displaystyle{ \overline{z}Rez - Re(2z)-3 ^{152} =-iImz}\)
\(\displaystyle{ (x-yi)x-2x-3^{152}=-iy}\)
\(\displaystyle{ x^2-2x-3^{152}+(y-xy)i=0}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-2x-3^{152}=0 \\ y-xy=0 \end{cases}}\)
Teraz trzeba tylko rozwiązać układ równań.
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 4 sty 2011, o 17:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Działoszyn
- Podziękował: 1 raz
Roziązać równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-2x-3=0 \\ y-xy=0 \end{cases}}\)
Mógłby ktoś rozwiązać taki układ?
Mógłby ktoś rozwiązać taki układ?
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Roziązać równanie
\(\displaystyle{ \begin{cases} x^2-2x-3=0 \\ y-xy=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+1)(x-3)=0 \\ y(1-x)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1 \vee x=3 \\ (x=1 \wedge y \in R) \vee (x \in R \wedge y=0) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1 \\ y=0 \end{cases} \quad \vee \quad \begin{cases} x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+1)(x-3)=0 \\ y(1-x)=0 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1 \vee x=3 \\ (x=1 \wedge y \in R) \vee (x \in R \wedge y=0) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-1 \\ y=0 \end{cases} \quad \vee \quad \begin{cases} x=3 \\ y=0 \end{cases}}\)