Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
Mam problem z zadaniami, otóż
1. Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
\(\displaystyle{ z ^{4} -16 = 0}\)
2. W ciele C obliczyć równanie
\(\displaystyle{ z ^{} + 2iz + 15 = 0}\)
Jak dokładnie powinno wyglądać rozwiązanie tych zadań? Dziękuje z góry:)
1. Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
\(\displaystyle{ z ^{4} -16 = 0}\)
2. W ciele C obliczyć równanie
\(\displaystyle{ z ^{} + 2iz + 15 = 0}\)
Jak dokładnie powinno wyglądać rozwiązanie tych zadań? Dziękuje z góry:)
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
Ad 1.:
\(\displaystyle{ z^4 - 16 = 0 \\ (z^2 - 4)(z^2 + 4) = 0 \\ (z-2)(z+2)(z-2i)(z+2i) = 0}\)
Dalej widać.
Ad 2.:
W tym drugim nie zgubiłeś żadnej potęgi ani nic?
\(\displaystyle{ z + 2iz + 15 = 0 \\ (1+2i)z = -15 \\ z = \frac{-15}{1+2i} = -3 + 6i}\).
\(\displaystyle{ z^4 - 16 = 0 \\ (z^2 - 4)(z^2 + 4) = 0 \\ (z-2)(z+2)(z-2i)(z+2i) = 0}\)
Dalej widać.
Ad 2.:
W tym drugim nie zgubiłeś żadnej potęgi ani nic?
\(\displaystyle{ z + 2iz + 15 = 0 \\ (1+2i)z = -15 \\ z = \frac{-15}{1+2i} = -3 + 6i}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
Za pierwsze dziękuje bardzo:) co do drugiej faktycznie zgubiłem potęgę. Wybacz to na szybko było bo śpieszyłem się na uczelnie. Powinno być tak:
\(\displaystyle{ z ^{2} + 2iz + 15 = 0}\)
\(\displaystyle{ z ^{2} + 2iz + 15 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
Nie wiem co dalej z tym pierwszym... mógłbyś dalej rozpisać?
co do drugiego:
\(\displaystyle{ z ^{2} +2iz+15=0}\)
Delta = \(\displaystyle{ 4-4 \cdot 1 \cdot 15}\)
Delta = \(\displaystyle{ -56}\)
Delta ujemna i nie ma pierwiastków
Dobrze rozumiem?
co do drugiego:
\(\displaystyle{ z ^{2} +2iz+15=0}\)
Delta = \(\displaystyle{ 4-4 \cdot 1 \cdot 15}\)
Delta = \(\displaystyle{ -56}\)
Delta ujemna i nie ma pierwiastków
Dobrze rozumiem?
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
w 1. iloczyn jest równy zero, któryś z jego czynników jest równy zero, a więc masz:
\(\displaystyle{ (z-2)(z+2)(z-2i)(z+2i) = 0\\
z=2 \vee x=-2 \vee z=2i \vee z=-2i}\)
\(\displaystyle{ (z-2)(z+2)(z-2i)(z+2i) = 0\\
z=2 \vee x=-2 \vee z=2i \vee z=-2i}\)
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
A dlaczego delta wyszła wam
\(\displaystyle{ \sqrt{-64}}\)? Według mnie delta wychodzi \(\displaystyle{ -56}\), a wiec wyszła ujemna, ale możemy to zapisać jako \(\displaystyle{ 56i^{2}}\), a więc pierwiastek z delty=\(\displaystyle{ \sqrt{56i}}\), a dalej podstawiasz do wzoru na pierwiastki.
\(\displaystyle{ \sqrt{-64}}\)? Według mnie delta wychodzi \(\displaystyle{ -56}\), a wiec wyszła ujemna, ale możemy to zapisać jako \(\displaystyle{ 56i^{2}}\), a więc pierwiastek z delty=\(\displaystyle{ \sqrt{56i}}\), a dalej podstawiasz do wzoru na pierwiastki.
-
- Użytkownik
- Posty: 412
- Rejestracja: 24 maja 2010, o 15:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Jeziora Wielkie/Toruń/Poznań
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 43 razy
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
\(\displaystyle{ z^2+2iz+15=0\\
\Delta=(2i)^2-4\cdot 15\\
\Delta=-4-60\\
\Delta=-64}\)
\Delta=(2i)^2-4\cdot 15\\
\Delta=-4-60\\
\Delta=-64}\)
Obliczyć wszystkie zespolone pierwiastki równania
Faktycznie, nie wziąłem pod uwagę \(\displaystyle{ i}\). Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 08:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin