Witam mam problem z zadaniem
Wiedząc, że \(\displaystyle{ x_{1}= \sqrt{3}}\) i jest pierwiastkiem wielomianu wyznaczyć pozostałe jego pierwiastki
\(\displaystyle{ W(x)= x^{3} +(1- \sqrt{3} )i x^{2} +(2+ \sqrt{3} )x-2 \sqrt{3} i}\)
Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Z góry dzięki
Pierwiastki zespolone wielomianu.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczeciń
Pierwiastki zespolone wielomianu.
Ostatnio zmieniony 8 lut 2011, o 07:53 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Pierwiastki zespolone wielomianu.
Podziel przez wielomian \(\displaystyle{ x - \sqrt{3}}\). Uzyskasz wielomian najwyżej drugiego stopnia, z którym powinieneś sobie natychmiast poradzić.
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 8 lut 2011, o 00:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: szczeciń
Pierwiastki zespolone wielomianu.
Wiem jak się dzieli zwykłe wielomiany ale tego nie mogę ruszyć. Mógłbyś pokazać?