Rozwiąż równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
erni0407
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2011, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: azory
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: erni0407 »

Mam taki problem.
Powiedzmy, że:
\(\displaystyle{ z^{3}= \sqrt[6]{ \frac{1-i}{ \sqrt{3}+i } }}\)

i jak takie coś mam rozwiązać?

Próbowałem najpierw wyrażenie po prawej stronie rozwiązać, a potem każde rozwiązanie podnosić do potęgi, ale wtedy mam 6 rozwiązań, a chyba powinny wyjść 3.
Mógłby mnie ktoś nakierować co tu robić w takiej sytuacji?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Crizz »

Moim zdaniem, jeżeli w ogóle można uznać taki zapis za poprawny, to może wyjść nawet 18 rozwiązań. Pierwiastków szóstego stopnia będzie 6 i każdy jest "równie dobry", żeby postawić go po prawej stronie równania.
erni0407
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2011, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: azory
Podziękował: 3 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: erni0407 »

No z tego co obliczałem jeszcze później, to wyszło mi właśnie 18 rozwiązań, ale daje mi do myślenia to z^3, takie zadanie miałem na kolosie, więc uznaje ten zapis za poprawny.
Dzięki za poparcie mojego myślenia
ODPOWIEDZ