Witam.
Mam takie zadanko:
\(\displaystyle{ z^6 = ( \frac{1- \sqrt{3}i }{1-i})^{12}}\)
I tu pojawia sie pytanie: Czy mozna od razu zapisac:
\(\displaystyle{ z = ( \frac{1- \sqrt{3}i }{1-i})^{2}}\)
Czy wtedy traci sie rozwiazania?
Wyrzucilem sobie gdzies kartke ze swoim rozwiazaniem, ale z tego co pamieta wyszlo mi jedno bardzo przyzwoite rozwiazanie, w stylu 1-i
Rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąż równanie
Istotnie jest to jedno z rozwiązań, ale przecież równanie jest stopnia szóstego, więc rozwiązań powinno być sześć. Nietrudno zauważyć, że są to:
\(\displaystyle{ z_k=\left( \frac{1-\sqrt{3}i}{1-i}\right)^2\cdot \varepsilon_k}\)
gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_k}\), dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3,4,5}\) to pierwiastki szóstego stopnia z jedynki.
Q.
\(\displaystyle{ z_k=\left( \frac{1-\sqrt{3}i}{1-i}\right)^2\cdot \varepsilon_k}\)
gdzie \(\displaystyle{ \varepsilon_k}\), dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,3,4,5}\) to pierwiastki szóstego stopnia z jedynki.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 16
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 17:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: azory
- Podziękował: 3 razy
Rozwiąż równanie
Mam problem z podobnym przykladem, może ktoś krok po kroku wyjaśnić, bo nie za bardzo rozumiem "pierwiastki szóstego stopnia z jedynki". Przecież pierwiastek z 1, to 1
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Rozwiąż równanie
Nie, pierwiastków zespolonych entego stopnia z dowolnej liczby jest dokładnie \(\displaystyle{ n}\).
Na przykład pierwiastki czwartego stopnia z jedynki, czyli rozwiązania równania \(\displaystyle{ z^4=1}\) to:
\(\displaystyle{ 1,-1,i,-i}\)
Istnieje wzór na pierwiastki z jedynki dowolnego stopnia, do znalezienia chociażby na Wikipedii.
Q.
Na przykład pierwiastki czwartego stopnia z jedynki, czyli rozwiązania równania \(\displaystyle{ z^4=1}\) to:
\(\displaystyle{ 1,-1,i,-i}\)
Istnieje wzór na pierwiastki z jedynki dowolnego stopnia, do znalezienia chociażby na Wikipedii.
Q.