zapisać w postaci wykładniczej

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lis 2006, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

zapisać w postaci wykładniczej

Post autor: mm »

\(\displaystyle{ (1-i\sqrt{3})^4z=(-i)^{101}}\)

Trzeba to zapisać w postaci wykładniczej. Myślałem, żeby tą część pod potęgą rozpisać w postaci trygonometrycznej, ale nie mam pomysłu na resztę. Ktoś pomoże?
rahl

zapisać w postaci wykładniczej

Post autor: rahl »

zaczynajac od lewej strony, mamy:
\(\displaystyle{ (1-i\sqrt{3})^{4}=(2(cos\frac{5\pi}{3}+isin\frac{5\pi}{3}))^{4}=(2e^{i\frac{5\pi}{3}})^4=16e^{i\frac{2\pi}{3}}}\)
zauwaz, ze:
\(\displaystyle{ (-i)^{101}=-i=cos\frac{3\pi}{2}+isin\frac{3\pi}{2}=e^{i\frac{3\pi}{2}}\)
no i teraz dzielac otrzymujesz:
\(\displaystyle{ z=\frac{1}{16}e^{i\frac{5\pi}{6}}}\)
mam nadzieje ze sie nigdzie nei walnalem
Ostatnio zmieniony 12 gru 2006, o 16:45 przez rahl, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7150
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1322 razy

zapisać w postaci wykładniczej

Post autor: Lorek »

Tam jeszcze wszędzie powinno być \(\displaystyle{ e^{i\varphi}}\) zamiast \(\displaystyle{ e^{\varphi}}\)
rahl

zapisać w postaci wykładniczej

Post autor: rahl »

true, true...
poprawione
mm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 21 lis 2006, o 10:52
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

zapisać w postaci wykładniczej

Post autor: mm »

Wielkie dzięki! Zapomniałem rozpisać to -i na postać wykładniczą i stąd mój problem
ODPOWIEDZ