Proszę o pomoc w obliczeniu tego zadanka:
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt {3 + i}}}\)
Potęgowanie
Potęgowanie
a co trzeba zrobic? jak usunac niewymiernosc z mianownika, to mnozysz gore i dol przez sprzezenie dolu, czyli
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt {3 + i}}*\frac{ \sqrt {3 - i}}{ \sqrt {3 - i}}=\frac{1}{2}(1-i)(\sqrt{3-i})}\)
\(\displaystyle{ \frac{1-i}{ \sqrt {3 + i}}*\frac{ \sqrt {3 - i}}{ \sqrt {3 - i}}=\frac{1}{2}(1-i)(\sqrt{3-i})}\)
- początkujący
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 8 paź 2006, o 19:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 20 razy
Potęgowanie
musisz teraz to co wyszło podnieść do potęgi a zrobisz to tylko przedstawiając w postaci trygonometrycznej
Potęgowanie
ja wiem czy tak 'tylko'...mozna jeszcze zrobic z postaci wykladniczej albo twardo z dwumianu newtona