Witam,
Proszę o pomoc w poniższym równaniu. Czy mogę obliczyć pierwiastki tego równania za pomocą delty, czy lepiej podstawić \(\displaystyle{ a+ib}\) w miejsce z? Gdy podstawiam, otrzymuje 2 równania, z których jedno zawiera częśći rzeczywiste, a drugie urojone. Wyliczam z drugiego a lub b i podstawiam do pierwszego. b wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{a-11}{2a+3}}\). Po podstawieniu do pierwszego równania otrzymuję \(\displaystyle{ a^{2}-\frac{(a-11)^{2}}{(2a+3)^2}+3a+\frac{a-11}{2a+3}+2=0}\)
I w tym miejscu utknąłem.Co dalej należy zrobić?
Rozwiąż równanie
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Rozwiąż równanie
Można z delty tylko powstanie gdzieś tam pierwiastek kwadratowy z liczby zespolonej ale na to też jest spcjalny wzór.
Rozwiąż równanie
Pierwsiatek z delty wyszedł mi \(\displaystyle{ \sqrt{-50i}}\) przy czym i musi być większe bądź równe 0. Czyli \(\displaystyle{ z_{1}=\frac{-3+i-\sqrt{-50i}}{2}}\) lub \(\displaystyle{ z_{2}=\frac{-3+i+\sqrt{-50i}}{2}}\), i to jest ostateczna odpowiedź?
-- 5 lut 2011, o 21:44 --
-- 5 lut 2011, o 21:44 --
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Rozwiąż równanie
\(\displaystyle{ i}\) nie można porównać z zerem, ten pierwiastek wygląda jak pierwiastek ale to nie jest pierwiastek arytmetyczny że pod nim ma być coś dodatniegoi musi być większe bądź równe 0.
teraz jak policzyc ten pierwiatek
jest na to wzór specjalny, nie mogę teraz znaleźć
Rozwiąż równanie
Ok, a czy mógłby mi ktoś powiedzieć w jaki sposób obliczyć "a" z poniższego równania?
\(\displaystyle{ a^{2}-\frac{(a-11)^{2}}{(2a+3)^2}+3a+\frac{a-11}{2a+3}+2=0}\)
\(\displaystyle{ a^{2}-\frac{(a-11)^{2}}{(2a+3)^2}+3a+\frac{a-11}{2a+3}+2=0}\)