Mam taką równość:
\(\displaystyle{ \overline{z} = z^{3}}\)
Próbowałam podstawić x+iy i skorzystałam ze wzoru skróconego mnożenia i wyszło mi, że \(\displaystyle{ x^{2}=-\frac{1}{2}}\) podobnie z \(\displaystyle{ y}\)
równania zespolone
równania zespolone
Ostatnio zmieniony 5 lut 2011, o 20:27 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów[latex], [/latex] - zapis będzie czytelniejszy. Poprawa wiadomości.
Powód: Umieszczaj CAŁE wyrażenia matematyczne między jedną parą tagów
- fon_nojman
- Użytkownik
- Posty: 1599
- Rejestracja: 13 cze 2009, o 22:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 68 razy
- Pomógł: 255 razy
równania zespolone
Może tak:
Załóżmy, że \(\displaystyle{ z\not=0}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} = z^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\overline{z}}{|z|^2} = \frac{z^{3}}{|z|^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{z} = \frac{z^{3}}{|z|^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|^2=z^4}\)
Załóżmy, że \(\displaystyle{ z\not=0}\)
\(\displaystyle{ \overline{z} = z^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{\overline{z}}{|z|^2} = \frac{z^{3}}{|z|^2}}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{z} = \frac{z^{3}}{|z|^2}}\)
\(\displaystyle{ |z|^2=z^4}\)