rozwiązac równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
asius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 8 sty 2011, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

rozwiązac równanie

Post autor: asius »

czy ktos mógłby mi sprawdzic czy rozwiązaniem równania \(\displaystyle{ iz ^{2}+(2-i)z-2=0}\) jest
\(\displaystyle{ z _{1}=- \frac{3i-3}{2} \vee z _{2}=- \frac{i+5}{2}}\). Bardzo proszę o odpowiedz i z góry dziękuje
Awatar użytkownika
meninio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1876
Rejestracja: 3 maja 2008, o 11:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 467 razy

rozwiązac równanie

Post autor: meninio »

Sam możesz to zrobić.
Wystarczy wstawić odpowiedź do równania i zobaczyć czy lewa strona się wyzeruje.
asius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 72
Rejestracja: 8 sty 2011, o 19:24
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kraków

rozwiązac równanie

Post autor: asius »

trochę tak jakby mi się nie zgadza ;/ a niewiem jak inaczej obliczyc, liczyłam delte z równania tak jak sie liczy jak sa zwykłe niewiadome...
ODPOWIEDZ