Bardzo proszę o wytłumaczenie poniższych przykładów i rozwiązanie, mam z nimi problem.
\(\displaystyle{ \sqrt[4]{-16}}\)
\(\displaystyle{ \sqrt[8]{16}}\)
\(\displaystyle{ z ^{4} +8z=}\)
\(\displaystyle{ z^{4} -81=}\)
Zadania, l.zespolone, pierwiastkowanie, roz. równań
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Zadania, l.zespolone, pierwiastkowanie, roz. równań
1. no to wylacz czynnik przed pierwiastek i zostanie pierwiastek 4 stopnia z \(\displaystyle{ -1}\) i dalej latwo
2.jw
3. wzory skroconego mnozenia
4. jw
2.jw
3. wzory skroconego mnozenia
4. jw
Zadania, l.zespolone, pierwiastkowanie, roz. równań
no tak ale jak juz oblicze pierwiastki z -1 to później co, mam każdy pierwiastek pomnożyć razy 2?
mam tez problem z tym pierwiastkiem z -1 trochę, dlatego prosiłabym to szersze wytłumaczenie
mam tez problem z tym pierwiastkiem z -1 trochę, dlatego prosiłabym to szersze wytłumaczenie
Zadania, l.zespolone, pierwiastkowanie, roz. równań
Zrobiłam, dziękuję ślicznie jednak 2 zadan które powinnam zrobic wzorami skr. mnozenia nie wiem jak ruszyć jesli nie TY to bardzo proszę kogoś szerszą podpowiedź, odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 382
- Rejestracja: 1 cze 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 61 razy
Zadania, l.zespolone, pierwiastkowanie, roz. równań
ad. (3)
Ogólnie: \(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ z^4+z=z(z^3+8)=z(z+2)(z^2-2z+4)}\)
\(\displaystyle{ z^2-2z+4=(z-(1-\sqrt{3}i))(z-(1+\sqrt{3}i))}\)
ad. (4)
Ogólnie: \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ z^{4}-81=(z^2-9)(z^2+9)=(z-3)(z+3)(z-3i)(z+3i)}\)
Ogólnie: \(\displaystyle{ a^3+b^3=(a+b)(a^2-ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ z^4+z=z(z^3+8)=z(z+2)(z^2-2z+4)}\)
\(\displaystyle{ z^2-2z+4=(z-(1-\sqrt{3}i))(z-(1+\sqrt{3}i))}\)
ad. (4)
Ogólnie: \(\displaystyle{ a^2-b^2=(a-b)(a+b)}\)
\(\displaystyle{ z^{4}-81=(z^2-9)(z^2+9)=(z-3)(z+3)(z-3i)(z+3i)}\)