Wyznaczyć wszystkie liczby spełniające równanie:

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
mac_k
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 lip 2010, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 6 razy

Wyznaczyć wszystkie liczby spełniające równanie:

Post autor: mac_k »

Wyznaczyć wszystkie liczby \(\displaystyle{ z=a+bi}\) spełniające równanie:
a) \(\displaystyle{ z^{4}= \left( 3i-5\right) ^{8}}\)
b) \(\displaystyle{ \left| z\right| ^{2}z=- \left( z\right) ^{3}}\) (z pod trzecią potęgą jest sprzężone)

Proszę o pomoc i wyjaśnienie
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

Wyznaczyć wszystkie liczby spełniające równanie:

Post autor: rtuszyns »

Aby uzyskać sprzężenie (kreseczka na górze):

Kod: Zaznacz cały

overline{z}
\(\displaystyle{ \overline{z}}\)
ODPOWIEDZ