Jak przekształcić do rysunku? Znajdź pierwiastki + równanie

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Jak przekształcić do rysunku? Znajdź pierwiastki + równanie

Post autor: fryxjer »

Narysować na płaszczyźnie zespolonej:
\(\displaystyle{ {|z\overline{z}|<4 \wedge -\frac{\pi}{4}<argz<\frac{\pi}{4} }}\)

Jak to poprzekształcać?

2 Znajdź wszystkie pierwiastki
\(\displaystyle{ -4+4\sqrt{3}}\)

3 Rozwiązać równanie i zapisać w postaci kartezjańskiej

\(\displaystyle{ iz^{2}+2iz-\sqrt{3}=0}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Jak przekształcić do rysunku? Znajdź pierwiastki + równanie

Post autor: Crizz »

1. Tu już niewiele trzeba poprzekształcać. \(\displaystyle{ z\overline{z}=|z|^{2}}\).
2. Przedstaw najpierw w postaci trygonometrycznej
3. Zacznij od policzenia delty
Awatar użytkownika
fryxjer
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 226
Rejestracja: 27 lis 2006, o 22:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Raciborz
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 23 razy

Jak przekształcić do rysunku? Znajdź pierwiastki + równanie

Post autor: fryxjer »

Jeśli chodzi o pierwsze, to po prostu nie wiem jak się do tego zabrać nawet, co trzeba z tego wyprowadzić, żeby coś naszkicować na płaszczyźnie?

Aaa, tutaj jest
Crizz pisze:\(\displaystyle{ z\overline z=|z|^{2}}\).
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Jak przekształcić do rysunku? Znajdź pierwiastki + równanie

Post autor: Crizz »

Tak, przepraszam, jakiś błąd w LaTeXu był. W 2. i 3., jak zrobisz to, co napisałem, to podpowiem, co dalej.
ODPOWIEDZ