Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniających nierówność

Definicja. Postać wykładnicza i trygonometryczna. Zagadnienia związane z ciałem liczb zespolonych.
Kseon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 30 sty 2010, o 16:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Opolskie
Podziękował: 3 razy

Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniających nierówność

Post autor: Kseon »

Polednie tak jak wyżej.
Narysuj zbiór liczb zespolonych spełniających nierówność:
\(\displaystyle{ re(z)im(z) \ge |(z-1)im(z)|}\)
Moje rozwiązanie:
\(\displaystyle{ re(z)im(z) \ge |(z-1)im(z)|}\)
\(\displaystyle{ z=x+y}\) gdzie \(\displaystyle{ x \in re \wedge y \in im}\)
\(\displaystyle{ xy \ge |(x+y-1)y|/:y}\)
\(\displaystyle{ x \ge |x+y-1|}\)

\(\displaystyle{ x \ge x+y-1>-x}\)
\(\displaystyle{ 1 \ge y>-2x+1}\)

Rysunek:


Prosił bym o wskazanie błędów, oraz o poprawienie zapisu matematycznego
ODPOWIEDZ