Będę bardzo wdzięczny jeśli mi wytłumaczycie jak wyliczyć moduł liczby zespolonej.
Mam liczbę \(\displaystyle{ a=4-4i}\)
I wychodzą mi
\(\displaystyle{ \cos\phi= \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
\(\displaystyle{ i\sin\phi=- \frac{ \sqrt{2} }{2}}\).
Nie wiem co z tym dalej zrobić. Widziałem sposoby z tabelkami ale, nie sądzę by pozwolono mi takie wnieść na egzamin.
Z góry dziękuję.
moduł liczby zespolonej
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
moduł liczby zespolonej
a przeczytałeś chociaż co to jest moduł liczby zespolonej? bo chyba nie
dla liczby \(\displaystyle{ z=a+ib}\) modułem nazywamy liczbę:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\)
dla liczby \(\displaystyle{ z=a+ib}\) modułem nazywamy liczbę:
\(\displaystyle{ |z|=\sqrt{a^2+b^2}}\)
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
moduł liczby zespolonej
ok, zatem masz napisane że
\(\displaystyle{ \cos{\phi}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ \sin{\phi}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
no i tu jest pytanie dla jakiego \(\displaystyle{ \phi}\) to jest spełnione, oczywiście że to trzeba wiedzieć bo to podstawa, ogólnie założenie jest że znamy wartości funkcji trygonometrycznych podstawowych kątów. Taka tabelka w liceum, trzeba się było nauczyć. W naszym przypadku \(\displaystyle{ \phi=-\frac{\pi}{4}}\)
a jak chcesz konkretny wzór to z tego co wyżej napisałeś łatwo dojdziesz że:
\(\displaystyle{ \phi=arctg(\frac{b}{a})}\)
\(\displaystyle{ \cos{\phi}=\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
oraz:
\(\displaystyle{ \sin{\phi}=-\frac{\sqrt{2}}{2}}\)
no i tu jest pytanie dla jakiego \(\displaystyle{ \phi}\) to jest spełnione, oczywiście że to trzeba wiedzieć bo to podstawa, ogólnie założenie jest że znamy wartości funkcji trygonometrycznych podstawowych kątów. Taka tabelka w liceum, trzeba się było nauczyć. W naszym przypadku \(\displaystyle{ \phi=-\frac{\pi}{4}}\)
a jak chcesz konkretny wzór to z tego co wyżej napisałeś łatwo dojdziesz że:
\(\displaystyle{ \phi=arctg(\frac{b}{a})}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 31 lip 2010, o 12:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: pcz
- Podziękował: 1 raz
moduł liczby zespolonej
To był przykład ze strony AGH, i tam w odpowiedzi było, że \(\displaystyle{ \phi= \frac{7 \pi }{4}}\)
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
moduł liczby zespolonej
Musisz sprawdzić dla jakiego kąta \(\displaystyle{ \sin\phi}\) i \(\displaystyle{ \cos\phi}\) przyjmują wartości te które podałeś. Można to określić z wykresu lub z tablic trygonometrycznych.
Widać, że \(\displaystyle{ \cos\phi}\) jest dodatni, więc jest to IV ćwiartka...
Widać, że \(\displaystyle{ \cos\phi}\) jest dodatni, więc jest to IV ćwiartka...
- PrzeChMatematyk
- Użytkownik
- Posty: 178
- Rejestracja: 18 lis 2008, o 17:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 20 razy
moduł liczby zespolonej
no tak, \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}+2\pi=\frac{7\pi}{4}}\)mcmath pisze:To był przykład ze strony AGH, i tam w odpowiedzi było, że \(\displaystyle{ \phi= \frac{7 \pi }{4}}\)
zależy jak się obracamy w lewo czy w prawo... bliżej do \(\displaystyle{ -\frac{\pi}{4}}\) ale kąt ujemny jak chcesz dodatni to właśnie \(\displaystyle{ \frac{7\pi}{4}}\)
zreszta \(\displaystyle{ \sin(\phi+2\pi)=\sin(\phi)}\)